Wat is er lekkerder dan Italiaans brood? De Italiaanse keuken is superlekker, alleen al de geur van verse basilicum doet het water in de mond lopen. Het is dus ook geen straf om naar dit mediterraanse land af te reizen en jezelf onder te dompelen in deze geweldige eetcultuur. Een van de dingen die daar zo lekker is, is het brood en pizzadeeg.
Geïnspireerd door verschillende reizen naar Italië, is dit lekkere brood bedacht. Met zongedroogde tomaten, zeezout, basilicum en als je wilt ook verse rozemarijn. Wanneer je in Italië de mogelijkheid hebt om dit te maken, is het een ideale lunchsnack. Snijd het Italiaanse brood in plakken en neem het mee in een verse huisgemaakte tomatensoep. Buon appetito! Heerlijk Italiaans brood voor bij de soep of de borrel.
Italiaans Brood met Zongedroogde Tomaten en Basilicum
Nu ga je het deeg maken. Dit is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Dit doe je als volgt:
- Zeef de bloem en het zout in een kom en doe de gist erdoor.
- Pak een grote kom. Doe hier de bloem in en maak een kuiltje.
- Vervolgens doe je in het kuiltje het water, gehakte zongedroogde tomaten, kruiden en olie in.
- Al kloppend roer je alle ingrediënten door elkaar heen.
- Met de handen meng en kneed je het mengsel bij elkaar totdat het stevig wordt.
- Blijf kneden totdat het zacht is maar niet plakkerig is. Is het (te) droog? Voeg dan nog wat water toe.
- Doe wat bloem op je werkblad of een schoon aanrecht. Doe het deegmengsel erop. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten.
- Klaar? Doe het dan weer terug in de grote kom en dek af met folie. Als je wilt mag je die licht invetten.
- De bak met deeg laat je dan 30 tot 40 minuten rijzen op een warme plek. Je weet dat het deeg goed is wanneer het volume is verdubbeld.
- Nu kneed je het deeg soepel. Snijd het in 2 stukken. En maak ovalen van ongeveer 18 a 20 cm, wat je zelf fijn vindt.
- Met een scherp mes maak je een ruitenpatroon in elk brood.
- Leg de broden dan op een met bakpapier belegde bakplaat. Met een folie dek je de broden weer af voor ongeveer 20 minuten om verder te rijzen. Weer op een warme plek.
- De oven verwarm je op 220 graden. Even wachten totdat de broden helemaal klaar zijn met rijzen.
- Voordat je ze de warme oven indoet, strijk nog beetje olijfolie op de broden met een kwastje. Doe ook nog wat rozemarijn en zeezoutvlokken overheen. Lekker!
- Ben je klaar hiermee? Dan kunnen je creaties in de oven! Na ongeveer 25 minuten zijn ze goudbruin en kunnen ze uit de oven.
- Nog niet zeker of ze al helemaal klaar zijn? Tik dan even aan de onderkant van het brood. Het moet hol klinken, zo ja, dan is je Italiaans brood klaar. Even laten afkoelen en genieten maar!
Toscaans Brood
De Toscaanse broodmix brengt de authentieke smaak van Italië naar jouw huis. Deze mix bevat een heerlijke combinatie van tomaat, paprika, kruiden en specerijen, waardoor het brood een rijke, mediterrane smaak krijgt. Liever in de broodbakmachine bakken? Begin met het klaarzetten van de ingrediënten en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn. Het afwegen van de ingrediënten is heel belangrijk. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal.
Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst (lauw) water en gist, daarna de Toscaanse broodmix. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Dit product heeft meerdere variaties. Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom. Bedek de kom met een vochtige doek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rusten tot het in omvang verdubbeld is.
Na de eerste rijs ga je het brood vormen. Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Vorm het deeg in de gewenste vorm, zoals een brood of bolletjes. Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur (meestal rond de 200-220 graden Celsius). Optioneel kun je een bakje met water onderin de oven plaatsen om stoom te creëren, wat resulteert in een knapperige korst. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster voordat je het snijdt. Dit zorgt ervoor dat de structuur zich kan stabiliseren.
Knoflookbrood Recept
Dit knoflookbrood barst van de smaak en doet het erg goed als bijgerecht of gewoon bij de borrel. Het heeft voldoende smaak van zichzelf maar is nog lekkerder als je het doopt in je beste olijfolie of besmeerd met gezouten boter.
- Doe de honing, het water, de olijfolie en de gist in het bakblik van de broodbakmachine en roer het een beetje zodat de gist gaat werken.
- Weeg de bloem af en gooi deze bovenop het water/ gist mengel in het bak blik. Mocht je een machine hebben zonder piep, dan voeg je deze ingrediënten toe tijdens de tweede keer dat het deeg wordt gekneed. Dit doe je makkelijker met vochtige handen.
- Verdeel vervolgens het zeezout en de resterende pijnboompitten over de bovenkant van het deeg. Om het helemaal af te mogen maak je met een scherp nat mes een stevige snee in de bovenkant van het deeg.
Meer Broodrecepten om te Proberen
Hier volgen enkele van onze favoriete, meest smaakvolle broodrecepten - van alledaagse broden tot ambachtelijke heerlijkheden, en zelfs een aantal decadente zoete traktaties:
- Knapperig aan de buitenkant, zacht en luchtig in het midden; er is een reden waarom het klassieke wittebrood een vaste favoriet blijft. Dit is een geweldig recept om uit te proberen als je voor het eerst brood maakt.
- Thuis jouw eigen ambachtelijk zuurdesembrood maken, is makkelijker dan je denkt met dit stapsgewijze recept. Het maken van de zuurdesem kost wat tijd, maar je kunt het onbeperkt gebruiken.
- Dit traditionele Zwitserse gevlochten brood wordt gemaakt van bloem, eieren, boter, zure room en gist, en wordt voor het bakken bestreken met eigeel om het een glanzende gouden korst te geven.
- Een variatie op de Italiaanse klassieker, gevuld met olijven en artisjokken. Dit klassieke Italiaanse brood is perfect om te delen en leuk om te maken en is een echte publiekstrekker.
- Een gezonder alternatief voor wit brood waar het hele gezin van kan genieten, en dat zo gemaakt is. Deze smakelijke zaadbroodjes zijn eenvoudig te maken, waardoor dit recept heel geschikt is om de kinderen bij te betrekken.
- Deze klassieke Italiaanse feestelijke traktatie zit boordevol gekonfijt fruit, rozijnen met een vleugje rum, vanille en citrusvruchten en brengt jouw gasten gegarandeerd in de kerststemming.
- Als een brood kan smaken als een vakantie in de zon, dan is dit het. Dit smaakvolle flatbread zal zeker in de smaak vallen wanneer je gasten ontvangt. Snijd het in plakjes en serveer als borrelhapje of als onderdeel van een antipasti. Geniet van dit boterachtige, geurige spiraalbrood gedoopt in extra vierge olijfolie en balsamicoazijn.
- Dit zoete en boterzachte briochebrood met roze pralines en gehakte pistachenoten is zowel een lust voor het oog als voor de maag.
labels: #Brood




