We zijn al eeuwen lang een land van pannenkoeken. Voor wie vroeger op het land werkt is de pannenkoek makkelijk mee te nemen. Het deeg hoeft niet te laten rijzen zoals brood en er is geen oven voor nodig om ze te bereiden. Iedereen kan ze bakken en iedereen vindt ze lekker. Houd je van pannenkoeken, maar ben je niet zo’n fan van zoet pannenkoeken beleg? Er zijn ontzettend veel lekkere hartige pannenkoeken te maken.
Onze keuken is ooit voor een groot deel bepaald door de streek waarin iemand woont. Zo heeft ook nu nog elke regionale keuken zijn eigen producten. In deze pannenkoeken met variaties komen alle provincies aan bod.
Hieronder vind je recepten voor hartige pannenkoeken met ragout. Pannenkoeken met een hartige vulling zijn wat lastiger om te draaien en ze scheuren sneller, wat vaak komt door een wat zwaarder pannenkoeken beleg. Een makkelijke manier om hartige pannenkoeken om te draaien: laat de pannenkoek vanuit de pan op de binnenkant van een deksel of een groot bord glijden. Leg de koekenpan daar vervolgens op z’n kop op en draai alles in een vlugge beweging om.
Pannenkoeken met Kippenragout
Ingrediënten:
- Pannenkoeken
- Kipfilet
- Kippenbouillon
- Dragon
- Bosuitjes
- Boter
- Bloem
- Room
- Zout
- Peper
Bereidingswijze:
- Hak de dragon fijn. Verwarm de kippenbouillon en leg de kipfilet erin. Kook de kipfilet in 10-12 minuten zachtjes gaar.
- Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Neem de filet uit de bouillon en snijd deze in heel kleine stukjes.
- Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Roer de bloem erdoor en laat heel even pruttelen.
- Roer scheut voor scheut de bouillon erdoor en blijf roeren tot het een gladde saus wordt. Roer de room, stukjes kip, bosuitjes en dragon erdoor en voeg wat zout en versgemalen peper toe. Verwarm de ragout nog vijf minuten op zacht vuur, roer regelmatig.
- Verwarm intussen de pannenkoeken volgens de aanwijzingen in de magnetron.
Gevulde Pannenkoeken met Zelfgemaakte Paddenstoelenragout
Ingrediënten:
- Pannenkoekenbeslag
- Champignons
- Paprika
- Ui
- Knoflook
- Peterselie
- Bloem
- Bouillon
- Room
- Kaas
- Boter
- Zout
- Peper
Bereidingswijze:
- Verhit de helft van de boter in een grote koekenpan op middelhoge stand. Voeg de champignons toe en zet de warmtebron hoger. Bak tot de champignons lichtbruin zijn en het meeste vocht verdampt is.
- Voeg dan de helft van de paprika, de ui en knoflook toe en bak circa 5 minuten.
- Voeg 2 eetlepels peterselie en 2 eetlepels bloem toe en roer goed. Bak al roerend 2 minuten.
- Giet de bouillon erbij en breng al roerend aan de kook. Blijf roeren tot de saus dikker is. Voeg de room toe en breng weer aan de kook. Roer tot alles goed gemengd is. Neem de pan van de warmtebron en roer dan de kaas erdoor.
- Roer de rest van de bloem met de eieren en de helft van de melk glad. Voeg de overige melk en eventueel een snufje zout toe en roer weer glad.
Variaties op Hartige Pannenkoeken
Pannenkoek met Spek en Brie
Een hartige pannenkoek met spek met een Frans tintje dankzij de brie. Bak per pannenkoek eerst 4 plakjes ontbijtspek op middelhoog vuur. Keer de plakjes om, strooi wat pijnboompitten in de pan en schep gelijk een flinke soeplepel pannenkoekenbeslag erbij. Beleg de pannenkoek na het omdraaien met wat plakjes brie. Dek de koekenpan af met een deksel of een stuk aluminiumfolie zodat de brie wat smelt.
Pannenkoek met Curry
Het klinkt misschien gek, een pannenkoek met curry, maar het is echt heel lekker! Bak in een koekenpan enkele minuten wat gesnipperde rode ui en stukjes paprika. Voeg wat kleingesneden plakjes ham toe en schep het beslag op de vulling. Bestrooi de hartige pannenkoek na het omkeren met wat geraspte kaas en laat dit smelten.
Pannenkoek met Kaas en Gember
Als basis voor deze hartige pannenkoeken met kaas en gember start ik met beslag voor gember pannenkoeken. Laat 125-150 gram gekonfijte gemberbolletjes uitlekken in een zeef en hak ze vervolgens fijn. Dit kan in een keukenmachine met messen of met een hakmes. De gehakte gember is genoeg voor een beslag op basis van 250 gram bloem. Schep een soeplepel van het beslag in de pan. Bedek de gember pannenkoek na het omdraaien met plakjes kaas.
Boeren Pannenkoek
Wat voor pannenkoek ook niet mag ontbreken in dit lijstje met hartige pannenkoeken? Champignons, paprika, spek en ui, oftewel: de boeren pannenkoek! Dit is een heerlijke, hartige gevulde pannenkoek. Bak in een koekenpan enkele minuten wat gesnipperde ui, plakjes champignons en stukjes spek. Voeg wat klein gesneden plakjes ham toe en schep gelijk ook het beslag over de vulling. Bak de hartig gevulde pannenkoek aan beide kanten.
Tips voor het Bakken van de Perfecte Pannenkoek
- De eerste pannenkoek mislukt vaak, maar die is voor de pannenkoekbakker.
- Kluts niet te lang, dan worden de pannenkoeken wat taaier.
- Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek hierin de eieren en voeg een klein beetje melk toe. Roer door elkaar onder toevoeging van de rest van de melk en wat zout.
labels: #Pannenkoek
Zie ook:
- Pannenkoek met Champignons: Het Lekkerste Recept!
- Pannenkoek Beslag Maken: Het Beste Recept voor Luchtige Pannenkoeken
- Kikkererwtenmeel Pannenkoek Recept: Glutenvrij & Lekker
- Ontdek Hoe Je Zelf Gistvrij Brood Bakt: Simpele Recepten en Essentiële Tips!
- Recept Gevulde Koek: Authentiek & Lekker Zelf Maken - Zo Doe Je Het!




