Vis is heerlijk en gezond! Een ovenschotel met vis is dan ook een heerlijk gezond gerecht. Wanneer ik een gezonde maaltijd wil bereiden, kies ik vaak voor vis. Deze schotel is dan ook lekker en gezond en ook nog eens makkelijk te bereiden. Wat wil je nog meer? Geniet van deze heerlijke ovenschotel zalm pasta!
Een Vullende Zalm Pasta Ovenschotel
Deze heerlijke zalm pasta ovenschotel is perfect om regelmatig te eten. Via de zalm krijg je namelijk lekker veel omega-3 vetzuren binnen die heel goed voor je gezondheid zijn!
Ingrediënten:
- 2 zalmmoten (ongeveer 100-150 g per stuk)
- 150 gram penne
- 250 ml kookroom
- 150 gram cherrytomaatjes
- 200 gram broccoli
- 50 gram geraspte kaas
- 1 blokje groentebouillon
- 1 tl Italiaanse kruiden
- Peper en zout naar smaak
- Verse basilicum naar smaak
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook deze gaar in een pan met ruim water en zout.
- Kook de pasta voor 5 minuutjes in een pan met ruim water en zout. Giet af en houd apart.
- Was en halveer de cherrytomaatjes en houd ze even apart.
- Bereid 250 ml groentebouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking van de bouillonblokjes.
- Doe de kookroom en bouillon bij elkaar en voeg peper en Italiaanse kruiden toe, zodat je een lekkere saus krijgt.
- Snijd de zalmmoten in blokjes.
- Vet de ovenschaal in met wat olie of boter.
- Doe de pasta in de schaal, samen met de zalmblokjes, broccoli en de helft van de cherrytomaatjes.
- Voeg vervolgens de roomsaus toe. Roer dit lekker door elkaar zodat een mengsel ontstaat.
- Leg de rest van de cherrytomaatjes op de schotel en bedek de ovenschotel met een laag geraspte kaas.
- Bak de ovenschotel voor 10 minuten in de oven. De pasta en broccoli zijn al gekookt, dus we laten de kaas smelten en de zalm garen.
- Haal de schotel uit de oven en laat deze even 10 minuten staan. Zo wordt de schotel wat steviger.
- Garneer eventueel met wat blaadjes verse basilicum. Eet smakelijk!
Veelgestelde Vragen
Kan ik ook een andere pasta gebruiken? Ja, dat kan! Zo kun je bijvoorbeeld ook schelpjes- of strikjespasta gebruiken. Ook kun je rigatoni gebruiken. Let wel op de bereidingstijd!
Kan ik de ovenschotel invriezen? Dat kan! Je kunt porties invriezen of de hele schaal invriezen. Zo heb je altijd een verse maaltijd, ook als je weinig tijd hebt.
Kan ik de schotel ook koolhydraatarm maken? Dat kan, maar dan heb je wel wat meer ingrediënten nodig. Zo kun je bijvoorbeeld de pasta vervangen door een pasta op basis van groenten. Of je gebruikt een extra portie groente in plaats van pasta, om de schotel zo toch vullend te houden.
Voedingswaarde
Hieronder vind je de voedingswaarde per portie van deze heerlijke zalm pasta ovenschotel:
| Voedingswaarde | Per Portie | % Dagelijkse Waarde* |
|---|---|---|
| Calorieën | 499 | |
| Totaal Vet | 28g | 44% |
| Verzadigd Vet | 12g | 60% |
| Totaal Koolhydraten | 36g | 12% |
| Vezels | 3g | 12% |
| Proteïne | 27g | 54% |
* De % Dagelijkse Waarde geeft aan hoeveel een voedingsstof in een portie voedsel bijdraagt aan een dagelijks dieet. Er wordt uitgegaan van 2.000 calorieën per dag voor algemeen voedingsadvies.
Tips voor het Maken van een Perfecte Zalm Pasta Ovenschotel
TIP 1: Varieer eens met vis! Dit gerecht kun je ook maken met andere soorten vis. Zo kun je tonijn gebruiken of een witvis als tilapia of kabeljauw. Ook kun je natuurlijk gerookte zalm gebruiken.
TIP 2: Vervang de room door een light product Deze schotel is heerlijk, maar wel erg calorierijk. Wil je op je calorie inname letten? Vervang de kookroom dan door een light-alternatief. Ook de vis is erg vet, maar dat is niet erg. Vis bestaat voornamelijk uit goede vetten. Wel kun je een wat meer mager stukje vis gebruiken, zoals een witvis.
TIP 3: Voeg extra groenten toe Wist je dat winterpeen en erwten ook heel goed bij zalm passen? Door deze aan je maaltijd toe te voegen krijg je net wat extra vitaminen binnen en verbeter je de smaak nog meer! Heerlijk en gezond!
Andere Heerlijke Ovenschotels
Ovenschotels staan hier bijna wekelijks op tafel. Er zijn eindeloos veel variaties geschikt voor elk seizoen. Ze zijn ook ideaal om te maken als je gasten krijgt. Je kunt ze (grotendeels) voorbereiden en eenmaal in de oven heb je alle tijd om de keuken op te ruimen.
Hier zijn enkele andere favoriete ovenschotels:
- Deze ovenschotel met pasta, vis en romige Boursin-saus verdient een eerste plek in deze lijst. Vis is gezond en licht verteerbaar. Ik gebruikte scholfilet maar andere liefst stevige vis kan ook.
- Dit is al jaren de favoriete ovenschotel van mij en Johan: lasagne bolognese met gehakt en romige bechamelsaus. Allebei de sauzen kun je makkelijk al een dag van tevoren maken zodat je de volgende dag de lasagne alleen nog maar hoeft op te ‘bouwen’ in de ovenschaal.
- De broccoli-ovenschotel met kip, champignon en krieltjes heb je vast al eens gemaakt, het is een klassieker op KeukenLiefde. Dit is een heerlijke variant met pasta: een penne-ovenschotel met kip, ham, broccoli en champignons!
- De Duitse variant van pasta is spätzle. In deze hartverwarmende ovenschotel combineer ik hem met spek, champignons en romige kaassaus. Spätzle is wat lastig te vinden in de winkel maar Lidl heeft regelmatig themaweken waar je het kan vinden. Je kunt het ook zelf maken maar op KL vind je hier nog geen recept voor. Liefhebbers voor zelfgemaakte spätzle?
- Deze pasta-ovenschotel met verse zalm, zoete tuinerwtjes en basilicumroomsaus maakte manlief en is verrukkelijk. De basilicumroomsaus is heel makkelijk om zelf te maken en kun je ook bij tal van andere gerechten serveren.
- Deze macaroni-ovenschotel maak ik al een dag van tevoren, zodat de smaken kunnen intrekken en het gerecht nog lekkerder wordt. Op de dag zelf schuif je hem alleen nog de oven in en heb je alle tijd om een lekkere salade te maken.
- Deze pasta-ovenschotel met ham, champignons en prei is heel makkelijk om te maken. Je hoeft alleen de pasta kort voor te koken en de saus te maken. De groenten voeg je rauw toe, deze garen in de saus in de oven.




