Wat is jouw favoriete vulling in taarten? De meeste van mijn taarten worden gevuld met een laag jam, plus een laag botercrème. Want twee lagen vulling geeft meer stevigheid aan jouw taart, wist je dat? Wie een taart wil decoreren zal namelijk moeten beginnen met een goede basis. Dan zal je uiteindelijke resultaat het mooist zijn. We beginnen bij het vullen van de taart, het is niet moeilijk maar er zijn toch wat dingen waarmee rekening gehouden moet worden.

Waarom Jam Gebruiken als Taartvulling?

Je kan de jam ook heel goed gebruiken om de taart te vullen. Jam is niet veel meer dan fruit en suiker, en daarmee een heerlijke basis voor een saladedressing. Je kunt een kwarktaart op smaak brengen met jam. Next level lekker!

Jam en Fondant: Vermijd Problemen

Maar als je gaat vullen met jam, moet je eerst wat anders doen. Want jam en fondant zijn vijanden van elkaar. Als jam in aanraking komt met fondant, ontstaan er bobbels in het fondant. En deze krijg je echt niet meer weg! Daarom maak je eerst een dijkje van botercrème, voordat je de jamvulling op de taart doet. Dit doe ik met een spuitzak gevuld met botercrème. Op bovenstaande foto zie je dat ik een randje om het biscuit heb gemaakt, dit heet een dijkje.

Het Maken van een Dijkje

Deze maak je zodat de vulling niet tegen je fondant aan komt. Dit is nodig als je vullingen gebruikt waar relatief veel vocht in zit, anders gaat de fondant smelten wat er niet zo mooi uitziet. In dit geval gebruik ik slagroom, daarbij is echt een dijkje nodig. Gebruik 1:1 botercrème voor het maken van dijkjes. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld 200 gram boter (ongezouten!) en 200 gram poedersuiker gebruikt. Dit klop je heel romig. Ik wil nooit zo’n hele dikke rand van deze crème, daarom gebruik ik een kleiner spuitmondje en maak dan gewoon een dubbele dijk.

De Juiste Jam Kiezen en Voorbereiden

De jam koop ik altijd bij de Lidl, dat vinden wij thuis de lekkerste jam. Omdat de jam in de fabrieken in de potten wordt gespoten is het een vrij vast geheel. Door in een andere pot de jam los te roeren, komt het op een luchtiger manier als vulling in jouw taart.

Stappenplan voor het Vullen van de Taart

  1. Prik in de verschillende biscuitlagen cocktailprikkers in een rechte lijn boven elkaar, zo weet je precies hoe je de lagen biscuit na het vullen moet terug plaatsen.
  2. Als je je dijk hebt gemaakt kun je je vulling naar keuze tussen de dijken plaatsen. Ik smeer hier eerst een laagje jam op het biscuit voordat ik de slagroom toevoeg.
  3. Plaats dan de bovenste twee biscuitlagen terug op de onderste met vulling. Let goed op waar je prikkers zitten.
  4. Haal de bovenste laag biscuit er af en breng nog een laag vulling aan, net zoals je bij de eerste hebt gedaan. Plaats dan de bovenste laag biscuit weer terug.
  5. Haal de prikkers uit de taart en vul de kiertjes aan de zijkant op. Het is het makkelijkst om dit gewoon met de spuitzak te doen.

Afsmeren en Bekleden voor een Strak Resultaat

De zijkant is nu glad maar de randjes van de bovenkant mogen nog best iets strakker. Bovendien heb je ook een plaklaagje nodig voor het fondant dat er straks overheen komt. Doe je overgebleven botercrème in een schaaltje en pak je paletmes. Breng de crème helemaal rondom aan en strijk het glad. Ga net zo lang door tot je tevreden bent.

Fondant Aanbrengen

Rol je bal fondant (of marsepein) uit tot een grote lap. Om een mooie ronde lap te krijgen draai ik hem na een paar keer rollen steeds een kwartslag. Ik strooi dan wel een klein beetje poedersuiker op mijn werkblad zodat dit heel gemakkelijk gaat. Rol net zo lang tot je lap groot genoeg is. Ik meet dit vaak even uit. Tel de doorsnede van je taart op bij 2x de hoogte van je taart. Dit is de diameter die je lap fondant moet hebben. De dikte van de lap fondant hou ik zelf altijd op zo’n 2-3 millimeter.

Tips voor het Gladstrijken van Fondant

Gebruik een smoother om de bovenkant van de taart mooi glad te strijken. Maak van je hand een kommetje en zet je hand tegen de onderkant van je taart aan. Zorg dat je de plooien onderaan op dat gedeelte al glad hebt gemaakt. Wrijf nu voorzichtig met je hand naar boven zodat de fondant goed strak tegen de taart aan zit. Werk zo rondom de taart helemaal af.

Variaties en Smaakcombinaties

Voor dit recept gebruiken we Bonne Maman madeleines en aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk naar hartelust variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tropische trifle met mango, passievrucht en abrikozenjam? Of ga voor een combinatie van chocolade en sinaasappel! Je kunt ook prima (zelfgemaakte) kersen- of pruimenjam nemen.

Andere Heerlijke Vullingen

  • Ganache: gebruik je vaak als topping op een taart, zoals hieronder op een chocoladecheesecake.
  • Mascarpone: deze room is natuurlijk wat dikker dan slagroom, en dat maakt ‘m een ideale kandidaat om als lekker dikke laag toe te voegen aan je taart.
  • Lemon curd: voegt iets fris, zuur en zoets toe aan je taart.
  • Dulce de leche: leent zich perfect als je een karamelsmaak wil toevoegen aan je taart.
  • Botercrème: geef je iedere taart een lekkere afwerking.

Creatieve Toepassingen van Jam

Naast het vullen van taarten, kun je jam ook op andere manieren gebruiken in de keuken:

  • Als basis voor een saladedressing.
  • In marinades voor spareribs, kipspiesjes of lamskebab.
  • Bij een kaasplank.
  • In cocktails.
  • In cake- of browniebeslag, maisbrood of ricottapannenkoekjes.

Cakerol met Jam: Een Eenvoudig Recept

Een cakerol maken met jam of slagroom is hartstikke lekker. Rol de cake op als ie nog warm is en dus net uit de oven komt. Laat ‘m afkoelen in de theedoek. Wanneer je de cakerol alleen maar vult met jam dan kun je ‘m 1-2 dagen buiten de koelkast bewaren. Gebruik je een vulling die snel kan bederven (zoals slagroom) bewaar ‘m dan in een cakedoos in de koelkast.

Recept voor Cakerol

  1. Splits de eieren
  2. Smelt de boter en laat afkoelen tot kamertemperatuur (wel vloeibaar!)
  3. Bekleed de bakplaat met de siliconenmat of met bakpapier
  4. Verwarm de oven voor op 190C
  5. Klop de eiwitten met de suiker tot stevige pieken
  6. Mix de eidooiers er in maximaal 10 sec doorheen
  7. Spatel het bloem/maizena/custard mengsel erdoor
  8. Roer als laatste de gesmolten boter erdoor totdat je een homogeen beslag hebt
  9. Verdeel het biscuitbeslag over de bakplaat en strijk glad.
  10. Bak de biscuit in ca 20 minuten gaar en goudbruin
  11. Haal de biscuit uit de oven en zet de bakplaat even op een rooster
  12. Leg de theedoek op je werkblad en bestrooi deze royaal met poedersuiker
  13. Stort de iets afgekoelde, maar nog warme biscuit op de theedoek en verwijder het bakpapier of de bakmat.
  14. Rol het voorzichtig op en laat de biscuit in de theedoek afkoelen
  15. Rol de cake weer voorzichtig terug en verwijder de theedoek
  16. Vul de cakerol door de biscuit met jam te bestrijken.
  17. Rol de cake weer mooi strak op. Laat even iets opstijven.
  18. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.
  19. Snij de rol doormidden en maak er zo twee aparte cake rollen van.

Cupcakes Vullen met Jam

Voor een verrassend effect is het erg leuk om de cupcakes te vullen met jam voordat u ze gaat decoreren. Als u in het bezit bent van een vaste hand kunt u met een mesje een rondje uit de afgekoelde cupcake snijden, het kan ook met een meloenboller of een appelboor.

Glazuurvariaties voor Cupcakes

  • Glazuur maken van kaneel: in een kommetje 75 gram poedersuiker met 1 theelepel kaneel en 2 eetlepels water tot een glanzend glazuur roeren.
  • Glazuur maken van cacao: in een kommetje 75 gram poedersuiker met 1 theelepel cacaopoeder en 2 eetlepels water tot een glanzend glazuur roeren.
  • Glazuur maken van amaretto: in een kommetje 75 gram poedersuiker met 1 theelepel amaretto en 2 eetlepels water tot een glanzend glazuur roeren.
  • Glazuur maken van appel of kaneel: in een kommetje 75 gram poedersuiker met 1 theelepel appelstroop of kaneelpoeder en 2 eetlepels water tot een glanzend glazuur roeren.

labels:

Zie ook: