Haagse bluf is een typisch Nederlands dessert, afkomstig uit Den Haag. Het is een mega eenvoudig luchtig toetje waar je maar 3 ingrediënten voor nodig hebt. Haagse bluf is misschien wel één van de meest eenvoudige toetjes en helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Gelukkig is het maken ervan helemaal niet moeilijk.
Dit Nederlandse streekgerecht stond al een eeuwigheid op mijn baklijst en eindelijk is het ervan gekomen: ik maakte een Haagse bluf. En wat blijkt? Dit luchtige toetje is onwijs lekker en ook nog eens hartstikke makkelijk.
Haagse bluf (of eigenlijk: Haagsche bluf) is een recept voor een dessert dat bestaat uit opgeklopt eiwit met suiker en bessensap. Het wordt vaak gecombineerd met vanillevla. Ik heb het zowel met als zonder uitgeprobeerd en ik vond het met de vla het allerlekkerst.
Volgens het internet schuilt er achter de naam van dit recept ook een verrassende symboliek. Haagse bluf zou verwijzen naar de ‘opgeblazen’ attitude van Hagenezen, die grotendeels uit gebakken lucht (opgeklopt eiwit) zou bestaan.
Je hebt maar drie ingrediënten nodig en het staat binnen 5 minuten op tafel. Dit is nu echt een toetjesrecept dat je graag achter de hand hebt voor onverwachte eters of als je spontaan zin hebt om een toetje te maken. Ik raad aan om er een lekker knapperig koekje bij te serveren, zoals een kletskop.
De basis van de Haagse bluf is opgeklopt eiwit met suiker en bessensap, simpel en zonder gedoe. Daarom is het juist leuk om verschillende ingrediënten toe te voegen om er zo een extra speciaal toetje van te maken. Klassiek met een paar rode bessen bijvoorbeeld. Of geef de Haagse bluf een crunch met verkruimelde bitterkoekjes. Het toetje is ook lekker om op te dippen. Voeg daarom eens wafels of lange vingers toe.
Ingrediënten voor Haagse Bluf
- 3 eiwitten
- Suiker
- Bessensap
Bereidingswijze
- Doe de eiwitten met de suiker en een snufje zout in een beslagkom en begin met kloppen.
- Voeg halverwege het bessensap toe en klop net zo lang door tot het geheel goed is stijfgeklopt.
- Wanneer je begint te mixen heb je zo een beslagkom vol van dit heerlijke toetje.
- Klop het eiwit van 2 eieren met 200 ml bessensap tot er zachte pieken ontstaan.
- Haagse bluf is een mengsel van eiwit, bessensap en suiker. Dit samen wordt goed stijf en luchtig geklopt met een mixer.
- Schep de Haagse bluf in een mooie glazen.
Serveertips en Variaties
Traditioneel wordt Haagse bluf geserveerd met een Maria biscuitje. Schep de Haagse bluf in mooie kleine glaasjes en maak af met wat rode besjes en ander zomerfruit ter garnering. Garneer naar wens met wafels of iets anders. Je kunt het natuurlijk ook nog garneren met bijvoorbeeld wafeltjes, lange vingers, cake, koekjes of vers fruit.
Haagse bluf kun je het beste direct serveren nadat je het gemaakt hebt. Zet eventueel de ingrediënten van tevoren klaar, dan is het echt zo gemaakt. Wanneer je het toch langer wilt bewaren zal er een vloeibaar laagje op de bodem ontstaan.
Mijn moeder maakte dit vroeger altijd als we stoofpeertjes aten. Dan hadden we namelijk bessensap ‘over’ en daarmee maakte ze dan deze Haagse bluf. Pure verwennerij! En zo makkelijk om te maken, je hebt er alleen eiwitten, suiker en wat bessensap voor nodig.
Extra Informatie
Voor dit Haagse bluf-recept gebruiken we rauwe eiwitten. Hierbij is altijd een besmettingsgevaar voor salmonella en dat is belangrijk om in het achterhoofd te houden.
Als je geen rauwe eiwitten wilt eten, kun je gepasteuriseerde eiwitten kopen. Is het veilig voor zwangeren? Als je gepasteuriseerde eiwitten gebruikt, i.p.v. rauwe eiwitten, dan is dit recept veilig voor zwangeren, kinderen en ouderen. Gepasteuriseerde eiwitten zijn verkrijgbaar in de supermarkt, meestal bij het schap met eieren.
In principe kan het bessensap weggelaten worden, maar dan houd je eigenlijk gewoon opgeklopt eiwit met suiker over, ook wel Franse meringue. Kunnen de eieren vervangen worden door slagroom? Ik heb niet getest of je slagroom stijf kunt kloppen met bessensap erdoor.
Bewaren
Je kunt deze toetjes voor 1-2 dagen in de koelkast bewaren en dan eventueel weer opkloppen mocht het weer wat vloeibaar zijn geworden. Want die extreme luchtigheid wil je natuurlijk.
labels: #Recept
Zie ook:
- Haagse Bluf Recept: Luchtig & Makkelijk Zelf Maken!
- Ontdek de Beste Sushi in Breda Haagse Beemden: Onweerstaanbare Smaken en Topadresjes!
- Ontdek de Hemelse Haagse Bluf Taart: Het Ultieme Luchtige Nederlandse Dessert
- Ontdek het Ultieme Havermout Banaan Blauwe Bessen Cake Recept – Supersimpel & Overheerlijk!
- Ontdek het Verrukkelijke Menu en Laatste Nieuws van Pizza Hut Zoetermeer!




