Het braden van rosbief is niet moeilijk, maar vraagt wel enig geduld. Het is vooral belangrijk om het vlees rondom goed bruin te bakken op hoog vuur. Dit zorgt niet alleen voor een mooie bruine kleur, het schroeit de rosbief ook dicht zodat er geen vocht verloren gaat. Prik dus ook nooit met een vork in het vlees.

Voorbereiding en Benodigdheden

Let het stuk vlees altijd tenminste 1 uur voorbereiding op het aanrecht zodat het goed op kamertemperatuur kan komen. Gebruik een braadpan met deksel. Voldoende vetstof als boter, vloeibare margarine, olie of een combinatie hiervan verhitten in de braadpan.

Het Bakproces

Laat het vlees op kamertemperatuur komen, verhit de boter in een braadpan tot het schuim is weggetrokken. Bak het vlees op hoog vuur rondom bruin en keer het regelmatig zonder erin te prikken. Bestrooi het vlees met wat zout en peper. Draai het vuur laag en laat de rosbief met het deksel schuin op de pan 20 tot 30 minuten braden, afhankelijk van de gewenste graad van gaarheid.

Aanbraden in de braadpan in ruim vetstof (boter, vloeibare margarine, olie of een combinatie) om een mooie kleur op het vlees te krijgen, dan de hittebron lager zetten. Het vlees regelmatig draaien en bedruipen met het braadvocht tot de gewenste kerntemperatuur. Uit de pan halen en onder aluminiumfolie bedekken, 10 minuten laten rusten voor het snijden.

Kerntemperatuur en Gaarheid

Heeft het vlees de gewenste gaarheid? Hoelang de rosbief moet braden is afhankelijk van de grootte van het vlees en je eigen voorkeur. Voor een medium bereiding van een wat groter stuk vlees gaat de braadtijd al snel richting 40 minuten. Met deze temperatuurmeter kunt u het stuk vlees op kern garen tot de gewenste temperatuur. De kerntemperatuur is van groot belang. Deze meet je met een kernthermometer.

Bij aankoop van uw vlees zal de medewerkster u een braadavies meegeven aangepast aan de omvang van het stuk en het gewenste resultaat.

Alternatieve Bereidingswijze: Slow Cooking in de Oven

Wrijf het vlees rondom in met olie of gesmolten boter en leg het op het rooster boven de braadslee. Schuif het rooster in het midden van de oven en schakel de oventemperatuur in op 100 graden. Steek een kernthermometer in het midden van het vlees en laat het vlees ca. 2 uur braden tot de thermometer een kerntemperatuur van 55 graden aangeeft. Het vlees is dan rosé en kan in de uitgeschakelde oven nog een tijdje warm worden gehouden. Wie het wat gaarder wil, wacht tot de thermometer tegen de 60 graden loopt.

Verschillen Tussen Bakken in de Pan en Slow Cooking

Slow cooking in de oven duurt driemaal zo lang als braden in de pan op het vuur. In die tijd heeft u er echter geen omkijken naar. Na twee uur op de kernthermometer kijken is voldoende. Het vlees uit de oven krijgt geen korstje. Het blijft wel mooi mals en er treedt minder 'braadverlies' op.

Rosbief à la minute met champignons

Stap 1
Pers de knoflook boven een kommetje uit en roer paprikapoeder, kaneel, sinaasappelrasp, wat zout, versgemalen peper en olijfolie erdoor. Bestrijk de plakken rosbief met dit mengsel en laat ze 10 minuten liggen. Snijd intussen de champignons in plakjes.

Stap 2
Bak de plakken rosbief met 4 tegelijk in een grote hete koekenpan op hoog vuur om en om snel bruin. Leg de plakken rosbief op een warm bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.

Stap 3
Schep de champignons door het bakvet en bak ze op hoog vuur al omscheppend bruin en gaar. Schenk het sinaasappelsap erbij en laat dit al omscheppend op hoog vuur verdampen. Snijd de peterselie fijn en knip de bieslook fijn. Schep de peterselie en bieslook erdoor en voeg wat zout en peper naar smaak toe.

Stap 4
Serveer op borden elk 2 plakken rosbief en schep de champignons erop.

Extra Tips

  • Rosbief is een versproduct, dus het is zaak dat het product zo kort mogelijk buiten de koeling is.
  • Om vlees onderweg koel te houden, kun je een koeltas gebruiken.
  • Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft.

Tabel met Braadtijden

Type Rosbief Braadtijd in Pan
Groot stuk 30-40 minuten
Mini rosbiefjes 7 minuten

labels: #Bakken #Oven

Zie ook: