Tijdens mijn zwangerschap, inmiddels negen jaar geleden, had ik het geluk geen last te hebben van typische zwangerschapskwaaltjes. Ik was niet kotsmisselijk, noch had ik last van obstipatie, aambeien, of bekkenpijn. En ik had tijd genoeg voor zelf brood bakken, glutenvrij brood welteverstaan.

Het enige waar ik last van had was coeliakie, al wist ik dat op dat moment nog niet. Uiteindelijk kan ik wel stellen dat ik iets ‘geleerd heb’ dankzij mijn zwangerschap; zelf brood bakken zonder gluten! Hieronder vind je éérst het glutenvrij brood recept (voor de ongeduldigen) en daarna lees je nog mijn verhaal van het tot stand komen van dit brood recept.

Mijn Verhaal Achter Dit Glutenvrije Brood Recept

Ik prees mezelf dus gelukkig met een zeer draaglijke zwangerschap. Het enige waar ik wel last van had, voor zover je het als een last ervaren kunt, was vermoeidheid. Ik ben normaal gesproken een echt avondmens en lig nooit voor middernacht op bed.

Maar mijn absolute favoriet was Lingo. Om me ’s morgens voor te nemen vanavond maar wel een keertje vroeg naar bed te gaan. Het was in die tijd dat ik kennismaakte met presentatrice Lucille Werner. Een prachtige en stoere vrouw. Het was ook die tijd dat ik voor het eerst hoorde over coeliakie en glutenvrij eten. Lucille heeft coeliakie.

Destijds, bijna tien jaar geleden, hoorde ik praktisch nooit iemand praten over glutenvrij eten, coeliakie of glutenintolerantie. Brood zou hetgeen zijn dat ik absoluut zou missen als ik coeliakie had. Wat is er nou lekkerder dan een vers, knapperig broodje? Maar in mijn zoektocht naar recepten voor mensen met een glutenintolerantie, ging ik voor brood.

Na flink wat googelen vond ik een vrij nieuw recept, genaamd Cloud Bread. Hartstikke hip and happening, niet al te lang geleden was het trending voor foodies op Instagram en het was ook nog eens in een handomdraai te maken, met slechts drie ingrediënten: eieren, hüttenkäse en bakpoeder. Ik ging meteen op pad met mijn big shopper en sloeg flink wat eieren en bakjes creamcheese en hüttenkäse in.

Thuis dook ik de keuken in, deed precies wat de foodies hadden uitgelegd in hun blogs, haalde na twintig minuten de bakplaat uit de oven en … was zwaar teleurgesteld. Was dit het? Deze platte, soort van pannenkoekjes? Een schande dat dit de naam brood dragen mocht. Even hoopte ik dat de smaak een hoop goed zou maken, maar het tegendeel bleek waar: het had werkelijk niks weg van brood.

Ik maakte het recept nog een keer, klopte de eiwitten nog steviger, deed nog meer mijn best, maar het resultaat was hetzelfde. Ik smeet alle nepbroodjes in de dakgoot en terwijl de meeuwen en kraaien genoten van hun feestmaal dacht ik heel diep na. Als ik namelijk besloten heb om iets goed te doen, stop ik niet voor het lukt.

Zo ook met het zelf brood bakken glutenvrij én koolhydraatarm. En ik had nou eenmaal besloten om voor onze glutenintolerante medemens hét perfecte broodje zelf te maken. Ik spitte recepten en foodblogs door en overlegde ’s avonds met mijn vriend, die een echte keukenprins is én in de chemie werkt. Hij begrijpt dus welke ingrediënten op elkaar reageren en hoe ze dat doen.

We schreven een paar recepten uit, geïnspireerd op Cloud Bread en de volgende dag hebben we ze allemaal uitgeprobeerd. Het beslag zag er al veelbelovend uit. Ook het opscheppen van de bolletjes op de bakplaat stemde ons zeer tevreden. Het zag er al echt uit als brood.

Ik sprong op van mijn stoel en rende naar de oven, waar mijn vriend zijn zin afmaakte: ‘…ze zien er geweldig uit!’ Na vijfentwintig zenuwslopende minuten opende ik voorzichtig de oven. Op de bakplaat lagen broodjes, echte broodjes, goudgeel en glutenvrij!

De smaak werd getest en volledig goedgekeurd door uiterst kritisch publiek; door zowel mijn vriend als mijn zoontje (die er een dikke laag Nutella opsmeerde). Want er zullen ongetwijfeld lezeressen glutenvrij brood willen eten of iemand kennen die geen gluten mag.

Glutenvrij Brood Bakken Met Een Broodbakmachine

Afgelopen week stond ik voor een uitdaging! Ik heb namelijk een broodbakmachine gekregen en kon niet wachten om er lekker vers koolhydraatarm brood mee te gaan bakken. Maar wat bleek: koolhydraatarm brood en broodbakmachines lijken niet zo lekker samen te gaan: het brood kan snel klef, taai of juist droog worden.

Toch was ik vastberaden om het perfecte koolhydraatarme brood te bakken in m’n nieuwe broodbakmachine. En ja hoor: na een paar mislukte pogingen, veel Youtube-filmpjes kijken en ontelbare recepten lezen, is het gelukt! Het was even puzzelen met het recept en de bereidingswijze dus.

Koolhydraatarm meel heeft namelijk een andere textuur dan ‘normaal’ meel, en dat merk je bij het bakken. Om een goed deeg te kunnen maken, is het daarom nodig meer producten zoals eieren en vezels toevoegen. Na een paar experimenten heb ik de juiste verhoudingen ontdekt. Resultaat: een stevig brood mét een korst!

Natuurlijk is de textuur niet hetzelfde als die van ‘normaal’ brood, maar ik ben erg tevreden over het resultaat! De smaak is goed, het brood vult enorm én een sneetje bevat maar 2 gram koolhydraten. Mijn eerste recept (oké, uiteindelijk het vijfde) met een broodbakmachine is absoluut geslaagd!

Ik vind het vooral ook ideaal dat je alleen de ingrediënten toevoegt, en er verder geen omkijken naar hebt. Binnen 2 uur (de precieze tijd is afhankelijk van je broodbakmachine) staat er een heerlijk vers brood klaar. Mijn broodbakmachine heeft een heleboel (37!) standen om allerlei soorten brood, cake en zelfs pastadeeg te maken.

Wat extra bijzonder is, is de speciale glutenvrije-setting. Die bleek ideaal te zijn voor dit recept! Dit koolhydraatarme en glutenvrije recept bevat namelijk geen gluten (duh), waardoor het een andere bereidingswijze nodig heeft dan normaal brood. Zo hoeft het bijvoorbeeld minder lang gekneed te worden en minder lang te rijzen.

Daarnaast heeft mijn broodmachine een extra optie om te kiezen voor een lichte, medium of donkere korst. Voor dit recept koos ik voor een donkere korst, maar ik kan me voorstellen dat voor bijvoorbeeld een zoet brood een lichte korst juist lekker is. Bovenin heeft mijn broodbakmachine trouwens ook een aparte gist- en notendispenser, zodat je tijdens het kneden of bakken nog (extra) gist, noten of zaden toe kunt voegen.

Daarnaast heeft’ie ook een timer, zodat je bijvoorbeeld kan instellen dat je ‘s ochtends lekker vers brood hebt. Conclusie? Deze broodbakmachine is top! Hiervoor had ik dus nog nooit een broodbakmachine gebruikt, mede omdat ik dacht dat ik er toch geen koolhydraatarm brood (of koolhydraatarme cake) in zou kunnen bakken.

Nu blijkt dat dat met deze broodbakmachine wél kan, ben ik helemaal om! Wat een feestje om gewoon zelf lekker vers koolhydraatarm brood te kunnen bakken. Heeft jouw broodbakmachine geen glutenvrije-setting? Kies dan de stand met het kortste kneed- en mengproces, of meng de ingrediënten eerst apart zelf en gebruik de ‘bake-only’ stand.

Haal het bakblik uit je broodbakmachine en doe de ingrediënten in het bakblik volgens de aanwijzingen van je machine. Zet vervolgens de broodbakmachine aan. Ik zette de mijne op de glutenvrije stand en koos voor een donkere korst. Binnen 2 uur had ik een heerlijk vers, warm koolhydraatarm brood op tafel staan! En dat met minimale moeite en zonder er naar om te hoeven kijken.

Tips Voor Het Bakken Van Glutenvrij Brood

  • Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn (dit voorkomt dat je brood naar ei gaat smaken).
  • Meng de droge ingrediënten (amandelmeel, gemalen pompoenpitten en lijnzaad, vezels en zout) alvast.
  • Het is super verleidelijk om meteen een stukje te nemen, maar… probeer die verleiding even te weerstaan om te voorkomen dat het brood uit elkaar valt.
  • Ik liet het brood even (minimaal een half uurtje) rusten op een rooster voordat ik het aansneed.
  • Vervolgens sneed ik het hele brood in ongeveer 15 plakken.
  • Een deel bewaarde ik in een bakje in de koelkast (voor de komende dagen) en een deel vroor ik in met wat bakpapier ertussen.

Recept Glutenvrij Brood Met Zaden En Pitten

Dit recept is een succes voor iedereen die zonder poespas glutenvrij brood wil bakken in zijn eigen oven thuis. Het past in een keto én in een kha dieet, als je als glutenvrij meel amandelmeel en kokosmeel gebruikt). Maar ook als je geen dieetwensen hebt is dit een heerlijk brood om te maken. Je hoeft dit glutenvrije deeg niet te kneden, iedereen kan dit maken.

Ingrediënten:

  • 450 gram glutenvrij meel (bijv. 100 gram havermeel, 100 boekweitmeel, 100 sorghummeel, 150 rijstmeel)
  • 15 gram psyllium vezels (optioneel voor wie extra vezels wil toevoegen)
  • 300 gram kwark of (plantaardige) melk
  • 180 gram water (eventueel iets meer of minder, afhankelijk van je glutenvrije meelmix)
  • 9 gram instant gist
  • 9 gram zout
  • 15 gram suiker (optioneel voor wie geen keto-kha volgt)
  • 50 gram gemengde zaden en pitten + 50 gram water
  • Handje losse havervlokken ter decoratie

Benodigdheden:

  • Steelpannetje
  • Grote mengkom 2,5 liter (van glas of BPA-vrij doorzichtig plastic, dan kun je goed zien of je deeg rijst)
  • Bakblik (broodblik of cakeblik) 21 cm
  • Deense klopper of spatel
  • Douchemuts of huishoudfolie
  • Optioneel maar wel handig: kerntemperatuurmeter

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding: Rooster 50 gram gemengde zaden en pitten in een droge koekenpan totdat ze gaan geuren of de pan uit springen. Blus af met 50 gram warm water en laat afkoelen. Vermeng in een steelpannetje 300 gram kwark of de plantaardige melk met 150 gram water (hou dus 30 gram van totaal water achter). Verwarm tot lauwwarm (maximaal 35°C). Voeg 9 gram gist toe, zodat deze kan activeren. Vet je bakblik royaal in met olijfolie en zet klaar op je werkblad.
  2. Deeg maken: Pak een grote mengkom en doe daar 450 gram glutenvrije meelmix en 9 gram zout in. Wil je extra vezels in je brood? Voeg hier dan nog 15 gram psylliumvezels bij (je moet dan wel iets meer water straks gebruiken). Roer met een Deense klopper of spatel de lauwwarme natte ingrediënten door de meelmix. Het moet lobbig en vloeibaar zijn als pannenkoeken beslag. Eventueel 30 gram (of meer) lauwwarm water erbij doen als het deeg nog dik en stroperig is. Spatel wanneer het deeg de juiste consistentie heeft de getoaste en afgebluste zaden door het deeg.
  3. Rijzen: Giet het zaden- en pittendeeg in het ingevette bakblik. Dek tegen het afkoelen af met een douchemuts, natte theedoek of huishoudfolie. Glutenvrij deeg hoeft maar 1 keer te rijzen. Het zal niet verdubbelen in volume, maar 10-30%. Ik laat dit deeg 90 minuten rijzen bij 28°C. Verwarm aan het einde van de rijstijd je oven voor op 235°C.
  4. Bakken: Je glutenvrije deeg is mooi gerezen en je oven is goed heet. Haal de douchemuts (of theedoek of folie) van je bakblik. Bestrooi met wat havervlokken en zet het bakblik op een rooster nét onder het midden van de voorverwarmde oven. Bak 15 minuten op 235°C en verlaag daarna de oven naar 220°C. Bak zeker nog 45 minuten tot je glutenvrije brood goudbruin en gaar is.
  5. Bewaren: Laat het brood volledig afkoelen! Want het kruim en de structuur van het brood verandert tijdens het afkoelproces. Ik snijd het afgekoelde glutenvrije brood in sneetjes en bewaar deze boterhammen in een ziplock in de vriezer.

Glutenvrij Wit Brood Bakken

Een glutenvrij wit brood uit de supermarkt is vaak niet lekker. Het is droog, valt snel uit elkaar en smaakt eigenlijk nergens naar. Daarom kun je brood veel beter zelf maken. Dit recept is simpel en hartstikke lekker!

Wat is glutenvrij brood?

Glutenvrij brood is brood dat geen glutenhoudende granen bevat. Hierdoor kunnen mensen met coeliakie of een glutenallergie glutenvrij brood veilig eten.

Waar is glutenvrij brood van gemaakt?

Glutenvrij brood is gemaakt van glutenvrije meelsoorten, zoals boekweit, rijst of haver. Daarnaast bevat glutenvrij brood zetmeel, gist, suiker en E-nummers.

Hoe maak je glutenvrij brood?

Glutenvrij brood maak je bijvoorbeeld door glutenvrij meel te mengen met psylliumvezels, bakpoeder, suiker, eieren, water en olie.

Recept Glutenvrij Wit Brood:

Ingrediënten:

  • 45 gram boekweitmeel
  • 45 gram rijstmeel
  • 40 gram glutenvrij havermeel
  • 1 eetlepel psylliumvezels
  • 1 ¼ theelepel bakpoeder (+ meer als je chiazaad-eieren gebruikt)
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
  • 2 (chiazaad-)eieren
  • 100 milliliter lauwwarm water
  • 1 eetlepel olie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op de bakplaat.
  2. Meng het boekweitmeel, rijstmeel, havermeel, psylliumvezels, bakpoeder en kokosbloesemsuiker in de mengkom.
  3. Voeg vervolgens de (chiazaad-)eieren, water en kokosolie toe aan de droge ingrediënten. Mix alle ingrediënten tot een geheel.
  4. Is het deeg te nat? Voeg dan 2 theelepels havermeel toe. Het deeg mag niet te nat zijn, anders wordt de binnenkant niet gaar.
  5. Maak daarna met je handen een mooie ronde bol en leg het deeg in het midden op de bakplaat.
  6. Bak het brood 15 minuten in het midden van de oven. Je kunt het brood ook langer in de oven laten zitten als je twijfelt of de binnenkant wel gaar is.
  7. Laat het glutenvrij wit brood ten slotte afkoelen op een rooster.

labels: #Brood

Zie ook: