Kipfilet is een populair stukje vlees: niet duur, gemakkelijk te bereiden en ontzettend veelzijdig. Het is een verantwoord stukje vlees zonder botjes, wat door velen als prettig wordt ervaren. Let bij het kopen wel erop dat je een beter leven kipfilet koopt.

Ovenkip met Spek: Een Winterse Favoriet

Dit recept voor ovenkip met spek is een variatie op een gerecht dat mijn vader vroeger vaak maakte. Pappiekip dus, hoewel het hier in huis sinds de komst van de kinderen door het leven gaat als Bompakip. De zomerse barbecueversie vind je hier, dit is mijn winterse variant daarop. Ik kook zelf ontzettend graag met de oven. Niet alleen deze kip natuurlijk, er komen ook complete maaltijden zoals traybakes en plaattaarten uit mijn oven. Zoek je hiervoor nóg meer inspiratie, dan kan ik je het kookboek Vers uit de oven van harte aanbevelen!

Ingrediënten:

  • 2 tenen knoflook
  • 1 el roze peperkorrels
  • 1/2 tl fleur de sel of ander grof zeezout
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 kleine kipfilets (of 1 grote, bij minder trek)
  • 8-10 rechte plakken ontbijtspek

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de knoflook in stukjes en wrijf vervolgens de knoflook met de roze peper en het zout in een vijzel tot een pasta.
  3. Voeg olijfolie toe tot je een smeuiige massa hebt. Wrijf hier de kipfilets mee in.
  4. Leg per kipfilet 4 plakken spek dakpansgewijs op een bord of snijplank. Leg er een kipfilet op en vouw het spek eromheen. Als het spek niet helemaal rondom past, kun je hier nog een 5e plak spek op leggen. Met wat cocktailprikkers kun je het spek vastzetten, maar dat is strikt genomen niet nodig.
  5. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Braad de kipfilets hierin rondom aan, toe het spek licht begint te kleuren.
  6. Leg de filets daarna in en ovenschaal en bak gedurende 20 minuten in de oven.

Serveertips:

Lekker met (schorseneren)rösti, gevulde aubergines, ratatouille, gevulde tomaten, tian, venkel, puree of bijvoorbeeld mais uit de oven!

Romige Kip met Spekjes en Paddenstoelen

Deze heerlijke romige kip met spekjes en paddenstoelen is een makkelijk te maken gerecht. Een ideaal gerecht om op een doordeweekse dag te maken. Het is een eenpansgerecht, dus je hebt ook niet zoveel afwas. Hoe fijn is dat.

Voorbereiding:

Voor dit gerecht heb ik de kipfilet platgeslagen. Hiervoor kan je het beste kipfilets hebben zonder het haasje eraan. Mocht er een haasje aanzitten, snijd dit er dan af en gebruik het voor een ander gerecht of vries het in voor later. Door de filets plat te slaan is het heel snel gaar. Je gaart de filets overigens in de saus, waardoor je een mals stukje vlees krijgt wat niet droog is (als je het tenminste niet te lang laat garen). Spekjes, knoflook en paddenstoelen geven de saus lekker veel smaak. En dat doet de balsamico ook. Neem wel een lekkere en goede balsamico voor dit gerecht en laat het eerst helemaal inkoken voordat je de rest er weer bij doet in de pan.

Bereidingswijze:

  1. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Hak het knoflookteentje fijn.
  2. Sla de kipfilets plat tussen 2 vellen huishoudfolie en bestrooi ze dan met een beetje peper en zout.
  3. Bak de spekreepjes krokant in een scheutje olijfolie in een grote bakpan. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze goudbruin samen met de spekjes. Schep dit dan uit de pan op een bord en zet even apart.
  4. Bak in dezelfde pan in een scheutje olijfolie de kipfilets aan beide kanten goudbruin.
  5. Giet de balsamico erbij en laat even inkoken. Voeg dan de spekjes en paddenstoelen weer toe. Verkruimel het bouillonblokjes erboven en schenk de room erbij. Laat dit ongeveer 7 minuten pruttelen tot de kipfilets gaar zijn.
  6. Voeg als laatste de spinazie erbij en meng dit erdoor tot het geslonken is.

Romige Penne met Kip, Spek & Tomaat

Dit gerecht is niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar ook super snel en gemakkelijk te maken.

Bereidingswijze:

  1. Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
  2. Terwijl de pasta kookt, verhit je wat olijfolie in een pan en bak je de stukjes bacon op middelhoog vuur tot deze knapperig is. Haal de bacon uit de pan en laat uitlekken op een vel keukenpapier. Laat een beetje van het bakvet in de pan zitten.
  3. Bestrooi de kipfiletblokjes met knoflookpoeder, peper en zout en haal de stukjes kip door de bloem. Voeg de blokjes kip toe aan dezelfde pan en bak ze goudbruin en gaar en zet opzij.
  4. Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook en ui toe en bak ze zachtjes glazig in de pan.
  5. Voeg het water en het kippenbouillonblokje toe en laat dit 1 minuut koken.
  6. Voeg de kookroom en tomaten toe aan de pan en kook dit voor 2 minuten mee.
  7. Roer de parmezaanse kaas erdoor en voeg de gekookte penne toe.

labels: #Kip

Zie ook: