Voor iedere pannenkoeken liefhebber is een goed recept onmisbaar. Zelf de perfecte pannenkoeken maken is met dit heerlijke basisrecept altijd feest! In dit artikel deel ik niet alleen mijn lekkere pannenkoeken recept voor lekkere oud-Hollandse pannenkoeken, maar ik beantwoord ook de meest gestelde vragen over pannenkoeken.

Of het nu gaat om het beslag, het bakken van de pannenkoeken of het bewaren: in dit artikel lees je er alles over. Je kunt de melk in dit pannenkoeken recept vervangen door water. Of vervang de melk door plantaardige melk, zoals havermelk, sojamelk of amandelmelk. Want ben je lactose-intolerant, veganist of heb je gewoonweg geen melk in huis (en geen supermarkt om de hoek) dan wil je alsnog genieten van een pannenkoek.

Het basis pannenkoeken recept

In standaard pannenkoekenbeslag zitten eieren, maar kun je ook pannenkoeken maken zonder eieren te gebruiken? Ja, pannenkoeken zonder ei bakken kan prima. Eén ingrediënt weglaten vinden we nog niet zo spannend, maar twee hoofdingrediënten vervangen? Dat is andere (pannen)koek.

Kijk, pannenkoeken zonder melk of zonder ei dat snappen we. Voeg hierbij de twee theorieën samen: vervang de melk door water of iets anders plantaardigs en vervang de eieren door een lepel bakpoeder en een lepel appelmoes. Voor extra smaak (da’s zeker nodig als je de melk vervangt door water) kun je een snufje zout, suiker, vanille-extract en wat olie toevoegen aan het beslag.

Voor het beslag doe de eieren met de helft van de melk in een kom en klop deze los. Voeg de bloem en het zout toe, en klop tot alles goed is gemengd. Voeg de overige melk toe en mix tot een glad beslag zonder klontjes.

Tips voor een glad beslag zonder klontjes

Hoe krijg je een glad pannenkoekenbeslag zonder klontjes? Voor een klontvrij en glad pannenkoekenbeslag gebruik je tijdens het mixen niet gelijk alle melk, maar begin je met de helft. Het is dan makkelijker om je ingrediënten tot een glad beslag te roeren. Krijg je de klontjes er met een garde niet uit, dan kan je eventueel een (hand)mixer met gardes gebruiken.

Voeg je alle melk toe terwijl je beslag nog klonterig is? Dan wordt het echt lastig om de klontjes eruit te halen. Klontjes in het beslagAls je klontjes in het beslag hebt, heb je waarschijnlijk de bloem te snel of in één keer toegevoegd. Een goed punt dus om op te letten, want het is niet makkelijk te verhelpen achteraf.

Het bakken van de pannenkoeken

Verwarm de koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Het liefst bak ik mijn pannenkoeken in een klontje boter en verder is de bereiding precies hetzelfde. Zorg dat de pan goed heet is. Giet een beetje pannenkoeken beslag in de pan. Laat de pannenkoek bakken op middelhoog vuur, totdat de bovenkant droog is. Keer de pannenkoek met behulp van een spatel en bak ook de andere zijde.

Ga je pannenkoeken bakken en mislukt de eerste? Hoe je dus voorkomt dat die eerste pannenkoek mislukt? Zorg dat de pan echt goed heet is voordat je het beslag erin doet. Laat de pan goed en lang voorverwarmen. Het is algemeen bekend dat de eerste pannenkoek vaak mislukt.

En ja, als die dan toch mislukt, dan is de gescheurde pannenkoek perfect om alvast even voor te proeven! De eerste pannenkoekJe hoort vaak dat de eerste pannenkoek mislukt. Maar dat hoeft niet!

Wanneer je zelf pannenkoeken maakt, kan je eenvoudig met het basisrecept van dit pannenkoeken beslag variëren. Met dit basisrecept maak je naturel pannenkoeken. Eens iets anders maken dan dit pannenkoeken basisrecept? Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.

Pannenkoeken warm houden

Ga je een hele stapel pannenkoeken bakken? Dan is het natuurlijk zonde dat de eerste pannenkoeken alweer koud zijn, zodra je de laatste pannenkoek op de stapel schuift. De makkelijkste manier is door een grote pan met een laagje water op te zetten tot het water kookt. Zet het vuur laag, zodat het water nog wel blijft koken.

Plaats een groot (hittebestendig) bord of schaal op de pan. Deze zal warm gehouden worden door de damp van het kokende water. Je kunt de pannenkoeken tijdens het bakken ook warm houden in de oven. Verwarm de oven voor op 80 °C. Zet een hittebestendig bord of hittebestendige schaal in de oven en leg de pannenkoeken daarop.

Nog wat tips voor als je de pannenkoeken warm wilt houden: in de oven op lage temperatuur (80 graden boven- en onderwarmte), dek goed af met aluminiumfolie. Of houd ze warm au bain marie: de pannenkoeken op een bord op een pan met warm water.

Pannenkoeken bewaren en opwarmen

Wat kan je doen als je een hele stapel met heerlijke pannenkoeken hebt gemaakt, maar er blijven er uiteindelijk een aantal over? Gebakken pannenkoeken kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Eet de overgebleven pannenkoeken bijvoorbeeld de volgende dag als ontbijt of lunch. Gewoon koud kan prima, maar vind je de pannenkoeken lekkerder als ze warm zijn? Dan kun je ze kort opwarmen.

Dit opwarmen kan je op verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is de pannenkoeken opwarmen in de magnetron. Voor 2 pannenkoeken doe ik ze dan 15-20 seconden op de hoogste stand (800 Watt) in de magnetron.

Wil je pannenkoeken in de vriezer bewaren? Dit kan zeker, je kunt pannenkoeken goed invriezen. Zorg dat ze goed zijn afgekoeld voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in plasticfolie of in een diepvrieszak. Ga je ze gebruiken? Laat de bevroren pannenkoeken ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur en verwarm ze naar wens voor het serveren.

Pannenkoekenbeslag bewarenWil je het beslag bewaren? Dat kan maximaal één dag in de koelkast, mits goed afgesloten. Verpak de pannenkoeken in keukenfolie in de koelkast voor 2-3 dagen. Je kunt ze ook (goed luchtdicht) invriezen tot wel 3 maanden.

Toppings

Eigenlijk zijn de tips voor toppings niet heel anders dan wanneer je wel een grote hoeveelheid pannenkoeken bakt. Je kunt voor een zoete pannenkoek of een hartige pannenkoek (of een combinatie van beide gaan). Ik eet mijn pannenkoeken graag op de traditionele (zoete) manier, met wat poedersuiker of stroop. Maar ook ander zoetbeleg zoals hazelnootpasta of jam is heerlijk. Of kies voor hartige toppings zoals kaas of spek.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor toppings? Zin in iets anders dan uitgebakken spek op je pannenkoek? Een ouderwetse pannenkoek beleg je met stroop, suiker, kaas of spek. Bouw ze uit zoals je maar wilt.

labels: #Pannenkoeken #Pannenkoek

Zie ook: