We beginnen het jaar gewoon lekker met een paar basisrecepten. Vanuit een goede basis kunnen we immers heerlijk variëren. Met het recept voor biscuit en het recept voor chocolade biscuit heb je een goede basis te pakken voor (bijna) alle taarten die je dit jaar gaat maken.

Een goed biscuit vormt de basis voor de meest verrukkelijke taarten. Welke taart je ook wilt maken met een chocolade biscuit, met dit recept ben je verzekerd van succes. Het klassieke biscuit beslag met een chocoladesmaak, een onmisbaar basisrecept!

Wat is een Chocolade Biscuit?

Chocolade biscuit is een luchtige cake op basis van ei, suiker, bloem en cacao. Het is een luchtige en ‘droge’ cake omdat er geen extra vetstoffen als boter of olie aan toegevoegd worden zoals dat bij een gewoon cake recept wel het geval is. Een goed gebakken chocolade biscuit recept resulteert in een lekker luchtige cake die mals en smaakvol is.

Benodigdheden voor Chocolade Biscuit

Hier volgt een overzicht van de benodigdheden om een heerlijke chocolade biscuit te maken:

  • Bloem: Gebruik gewone tarwebloem.
  • Cacao: Gebruik cacaopoeder (geen cacaomix voor chocolademelk).
  • Suiker: Gebruik gewone of fijne kristalsuiker.
  • Eieren: Gebruik eieren maat M.

Daarnaast heb je de volgende zaken nodig:

  • Bakvorm: Een ronde springvorm van 20 of 24 cm, of een bakplaat voor een platte plak.
  • Mixer: Een staande mixer (met de garde) is handig voor het opkloppen van de eieren.

Chocolade Biscuit Recept

Hieronder vind je een gedetailleerd recept om zelf een chocolade biscuit te maken:

Ingrediënten:

  • 1 pak Dr. Oetker Biscuittaart Naturel
  • 5 eieren
  • 50 ml water
  • 25 g cacao

Bereiding:

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor (heteluchtoven: 170 °C).
  2. Vet de springvorm goed in met boter of margarine en bestuif de binnenkant met bloem, of gebruik Dr. Oetker Bakspray.
  3. Doe de mix voor taartbodem samen met de eieren en het water in een beslagkom.
  4. Roer het geheel met een mixer met garden op de laagste stand tot een gladde massa.
  5. Klop het geheel op de hoogste (turbo) stand in ca. 5 minuten tot een luchtig beslag.
  6. Voeg de gezeefde cacaopoeder toe en meng deze op de laagste stand in ongeveer 1 minuut door het beslag.
  7. Giet het beslag in de springvorm en verdeel het over de vorm.
  8. Bak de bodem in ca. 30 minuten gaar en goudbruin.
  9. Laat de taartbodem ca. 10 minuten afkoelen, verwijder de rand.
  10. Leg de taartbodem onderste boven op een taartrooster en verwijder voorzichtig de bodem.

Tips voor het maken van Chocolade Biscuit

  • Begin met het maken van het biscuit.
  • Klop de eieren met de suiker schuimig en luchtig. Mix de eieren ongeveer 10 minuten.
  • Spatel de gezeefde bloem, de cacao, het zout en maïzena door het eiermengsel.
  • Spray een springvorm in met bakspray en giet het mengsel in de vorm.
  • Bak het biscuit in ongeveer 35 minuten af. Het biscuit is gaar als een sateprikker er schoon en droog uit komt.

Chocolade Biscuitkoekjes

Heb jij zin om wat lekkers te bakken? Maak dan eens deze heerlijke chocolade biscuitkoekjes. Het maken ervan kost even wat tijd, maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Deze koekjes kun je perfect bij een kopje koffie of thee serveren.

Ingrediënten:

  • 75 gram Brand New Cake Suikerbakkerspoeder
  • Snufje zout
  • 225 gram Molen de Hoop Patentbloem
  • 300 gram Callebaut Chocolade Callets Puur
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • Een half ei

Bereiding:

  1. Mix de boter, zout en suikerbakkerspoeder op lage stand met een deeghaak door elkaar heen.
  2. Mix het ei er goed doorheen.
  3. Voeg de bloem toe en meng het geheel tot een mooi glad deeg.
  4. Verpak het deeg in plasticfolie.
  5. Leg het deeg ongeveer 1 uur in de koeling.
  6. Doe 200 gram chocolade in een hittebestendige kom.
  7. Zet de kom voor maximaal 30 seconden in de magnetron.
  8. Roer de chocolade met een garde door.
  9. Zet de kom voor 10 á 15 seconden in de magnetron en roer weer goed door elkaar heen.
  10. Herhaal stap 4, totdat de chocolade een temperatuur heeft van 45 graden.
  11. Roer de overige 100 gram chocolade erdoorheen, totdat alle chocolade is gesmolten.
  12. Doe de chocolade in een spuitzak.
  13. Vul de vorm met de chocolade.
  14. Laat de chocolade minimaal een halve dag op een koele en donkere plek hard worden.
  15. Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven).
  16. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  17. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 3 millimeter.
  18. Snijd met de deegsnijder biscuits uit van 30 bij 30 millimeter.
  19. Verdeel de koekjes over de bakplaat.
  20. Bak de biscuits in circa 10 minuten goudbruin en gaar.
  21. Laat de biscuits volledig afkoelen.
  22. Haal de chocolade voorzichtig uit de mal.
  23. Verwarm een koekenpan.
  24. Leg de vierkante chocolaatjes in de pan en laat de onderkant een beetje smelten, zodat de blokjes wat dunner worden.
  25. Druk de blokjes chocolade voorzichtig op de biscuitjes.
  26. Zet de koekenpan op een vuur.
  27. Verwarm het uiteinde van een spuitmond in de koekenpan.
  28. Druk de spuitmond voorzichtig op de chocolade blokjes.
  29. Maak zodoende mooie figuurtjes op de vierkante chocolaatjes.

Bewaren en Invriezen van Chocolade Biscuit

Biscuit kan snel uitdrogen. Wil je ‘m bewaren verpak ‘m dan goed in huishoudfolie. Bewaar de biscuit voor 1 dag op kamertemperatuur. Wil je ‘m langer bewaren dan kun je het enkele dagen in de koelkast bewaren of tot 3 maanden in de vriezer.

Sterker nog, wanneer je de biscuit in lagen wil snijden, dan lukt dat het beste als deze uit de vriezer komt. Ik vries mijn biscuits derhalve altijd in! Verpak de biscuit goed in huishoudfolie. Bij langer bewaren in twee lagen folie. Je bewaar de biscuit tot ca 3 maand in de vriezer. Laat de biscuit ontdooien op kamertemperatuur in de folie.

Variaties en Toepassingen

Met dit chocolade biscuit recept kun je eindeloos variëren. Enkele ideeën:

  • Vervang een naturel biscuit in een recept voor de chocolade variant.
  • Gebruik het als basis voor een Schwarzwälder Kirschtorte of een chocolade-frambozentaart.
  • Maak er een smeuïge chocoladetaart van en garneer met rood fruit of gecarameliseerde noten.

Handige Tips

  • Zorg ervoor dat je mixerkom, kloppers en een schaaltje vetvrij zijn met citroensap en keukenrol.
  • Zeef de bloem/cacao massa boven de kom om klontjes te voorkomen.
  • Spatel het luchtig en goed door elkaar, maar meng niet te lang door.

Tabel: Bakvorm Omrekentabel

Wil je een ander formaat bakvorm gebruiken? Gebruik dan onderstaande tabel om de hoeveelheden aan te passen:

Bakvorm Diameter (cm) Factor
15 0.56
18 0.81
20 1.00
22 1.21
24 1.44

labels:

Zie ook: